måndag 14 december 2009

konsumtion istället för kreativitet

hej.

Jag är en ganska erfaren barnvakt vid det här lagret. Vad har detta med konsumtion att göra tänker ni nu? Ganska mycket faktiskt. Jag har börjat fundera lite över det där med barns kreativitet och människors kreativitet över huvud taget. Vid dessa långa barnvaktspass jag haft på sista tiden har jag upptäckt att jag är mycket konservativ vad gäller vad barnen ska göra och inte. Ingen TV. Inga äckliga plastleksaker. De måste lära sig att vara kreativa! Göra egna julkort. Pyssla. Hitta på lekar, hitta på musik, baka.. Tror det är lösningen på världsproblemen.

Men, ungarna behöver ju aldrig hitta på något själva längre! Vill de ha en bil går deras föräldrar och köpter en, trots att de lika gärna kan bygga en egen legobil. Vill de äta kakor handlar man lite äckliga torra mariekex istället för att baka med dem. Man lär dem att konsumtion är lösningen på allt man vill ha, alternativet att liksom fixa det på egen hand finns inte. Det glöms bort. Den kreativa verksamheten är obefintlig och barnen blir lata och hjärntvättade. Dååligt!

Vi är tyvärr alla i samma fälla. Inte tusan ställer jag mig och gör egna köttbullar om jag är sugen på det, när jag lika gärna kan köpa scans mycket billigare och enklare. Jag gjorde faktiskt köttbullar sist jag var barnvakt, och mitt lilla barn tyckte att det var superkul. Man köper sina kläder och glömmer bort hur man syr egna. Man Köper tråkiga och opersonliga julklappar istället för att göra saker som är direkt till de man vill ge det till. Man glömmer hur man gör. Det finns inte längre.

Igår fyllde min lilla lillebror tre år. Jag köpte my dough lera till honom. Väldigt kul. Och kreativt! Mina barn kommer hata mig..

Filippa

1 kommentar:

  1. Kan det där med att man köper färdiga produkter i i stället för att man bakar egna kakor eller rullar sina egna köttbullar ha att göra med att många människor tycker att de inte har tid att själva göra saker. Att konsumtionen är kopplad till en stress?
    /Helena

    SvaraRadera