lördag 5 december 2009

julkola blir också konsumtion

hej! Jag glömde totalt bort att spela in en video i fredags, vi bestämde att vi skulle göra det på varsitt håll denna vecka. Får ursäkta. Så jag skriver lite nu istället,har ingen kamera hemma.

Idag har jag ägnat dagen åt att baka chokladkolor, stoppa in alla dessa i små smörgåspappersomslag och sedan göra fina små burkar åt dem. Det tog många timmar. Under tiden funderade jag lite över det där med konsumtion på julen. Det är ju då alla handlar som allra mest. Och det härliga/förskräckliga är att inget dåligt samvete finns att få; vi handlar ju i regel åt andra än oss själva, och gåvor måste ju räknas som något positivt. Jag tänker för min del inte bidra till julhetskonsumtionen i år. Jag tänker göra alla mina julklappar själv. Problemet är väl att man även då måste konsumera mängder; istället för att köpa en tavla måste man se till att man har en duk, olika penslar, färg, och allt annat som tillkommer. Men jag tror ändå att det är bättre. Nu tänker jag utifrån ett miljöperspektiv; egentligen tror jag att det är miljön som tar mest stryk av all konsumtion. Eller, jag vet det, men jag brukar ju verka så inne på att det är människans person och själ som är den mest utsatta. Men det kan man ju fixa till genom medvetenhet, med miljön är det inte på samma sätt.

För att föra lite logg över vårt arbete måste jag erkänna att min arbetsmoral jag haft hela hösten nu början tryta och ingenting jag nu bestämmer mig för att göra är garanterat att det blir gjort. Jag är lite som en disktrasa man kramat ur för många gånger (källhänvisning till min och min goda vän Annikas filosofiska samtal i årskurs nio). Tillslut är disktrasan torr, hur hårt man än vrider. Men, jag har i allafall förflyttat mina målargrejer till skolan så att jag kan måla på vår projekttid, och jag har även målat lite mer på min tavla. Till min förskräckelse inser jag att alla normala människor antingen kommer att tro att tavlan handlar om franska revolutionen eller om den kristna tron med en enkel och väldigt odjup bild av helvetet, Jesus och himlen. Detta är INTE vad tavlan försöker säga. Får väl känna mig missförstådd och konstnärlig istället.

Angående vår utställning så har vi nu ett nytt alternativ på plats; Hannas vind. Den går tydligen att fixa till riktigt bra. Problemet blir bara vår konstfilm. Hur gör vi med den? Vi måste hitta någon med en projektor man kan sätta upp. Hur funkar det?

Jag tänker mig att jag går ut och dokumenterar julshoppingen med min kamera om några dagar någon lördag då den är som värst. Det blir väl ganska bra konsumtionsfoton. Problemet är att jag vill skildra någon slags problematik, vilken har jag inte ännu kommit underfund med. Jobbigt.

Flililililililiiiippaaaa

1 kommentar:

  1. Vad är positiv konsumtion och vad är negativ konsumtion?

    SvaraRadera